FASCIÁLIS JÓGA- ÉS MOZGÁSTERÁPIA
oktatói továbbképzés

Kezdés: Budapest 2024. február. 11.

 

Nincs új a nap alatt, viszont sok olyan jelenség van, amit még mindig nem értünk pontosan. Az emberi mozgás pont ilyen. Sokáig úgy hittük, hogy a mozgás megértéséhez elég az izom- és csontrendszert ismernünk. Viszont csupán az izmok és a csontok ismeretével nem tudjuk megmagyarázni az emberi mozgást, hiszen a járáshoz, futáshoz, edzéshez és a jóga ászanáihoz is használunk még valamit: a kötőszövetet, azaz fasciát.

A fasciális anatómiai szemlélet egyszerre új, ugyanakkor jól illeszkedik az eddigi anatómiai tudásunkhoz. Természetesen a fasciális anatómia is tartalmazza az izmokat és a csontokat, viszont nem csak az egyes struktúrák, hanem a közöttük lévő kapcsolatok és kölcsönhatások is nagy hangsúlyt kapnak. A fasciális anatómia sok szempontból a kapcsolatok és összefüggések anatómiája. Az egyes izmok helyett gyakran teljes, egész testet behálózó fascialáncokat vizsgálunk. Ha egy lánc nem működik optimálisan, akkor megnézzük, hogy melyik kis láncszemmel van a gond a globális hálózatban. Foglalkozhatunk izoláltan és lokálisan a problémás területekkel, de a fasciális szemléletben talán ezek integrációja a legérdekesebb. Hiszen a részek és részletek összehangolt mozgása adja meg a szabadságot a mozgásban.

A képzésen tanultakat nem csak egy-egy jógairányzatban, hanem más mozgásformákban is tudod hasznosítani. A tanfolyam ajánlott oktatóknak, edzőknek, mindenkinek, aki a mozgással foglalkozik. Különösebb anatómiai előképzettség sem szükséges, de egy jógában vagy más mozgásrendszerben szerzett oktatói végzettség (és az ezzel járó anatómiai alaptudás) erősen ajánlott a képzés megkezdéséhez.

Tanfolyami napok:
2024. február 11., 24., március 02., 09., ápr. 06, 13., 20., máj. 05. (10:00-17:00)

Helyszíne: Mandala Jóga Nyugati és Mandala Jóga Móricz

Jelentkezés feltételei: Jógaoktatói végzettség vagy sportoktatói végzettség

FASCIA ÉS MOZGÁS
Testtartás és mozgás összefüggései
Mozgáselemzés
Fascia tulajdonságai mozgásban
Mozgás és idegrendszer
Fasciális vonalak áttekintése

FELÜLETES ELÜLSŐ ÉS HÁTULSÓ LÁNC
A vonalak részletes anatómiája
A vonalak mozgásban: funkció és elemzés
A testtartás és a mozgás elemzése
Gyakorlatok: lokális és globális mozgások.

SPIRÁLIS ÉS FUNKCIONÁLIS LÁNCOK MOZGÁSBAN
A spirális vonalak részletes anatómiája
Spirális mozgások
A testtartás és a mozgás elemzése.
Gyakorlatok: mobilizáció és stabilizáció

OLDALSÓ LÁNC ÉS MÉLY ELÜLSŐ VONAL
Az oldalsó vonal részletes anatómiája
Az oldalsó vonal mozgásban: funkció és elemzés
Gyakorlatok: lokális és globális mozgások.
Bordakosár mozgása és anatómiája

MÉLY ELÜLSŐ VONAL
A vonal részletes anatómiája
Core azaz középpont: elmélet és gyakorlat
Medencealap: anatómia és funkció
Légzésanatómia és a légzés szerepe a mozgásban

KARVONALAK
A vonalak részletes anatómiája
A vonalak mozgásban: funkció és elemzés
A testtartás és a mozgás elemzése.
Gyakorlatok: lokális és globális mozgások

MÓDSZERTAN
Stratégiaalkotás
Gyakorlatok egymásra épülése
Egyéni oktatás módszertana
Eszközhasználat
Az integráció folyamata

Biztosítsd a helyed előleggel!

Az előleg (25 000 Ft) díjának befizetésével biztosíthatod a helyed a tanfolyamra. A fennmaradó összeget a képzés kezdetéig vagy az első tanítási napon kérjük befizetni.

A teljes képzés ára egy összegben befizetve: 195 000 Ft
(Mandala Oktatói Klubtagoknak 20% kedvezmény)

Választhatsz készpénzes, illetve átutalásos fizetési módjaink közül. A fizetéssel kapcsolatos információkat a visszaigazoló e-mailben küldjük el. A díjak tartalmazzák a helyszín és az oktatók díjait, a tananyagot, továbbá az e-learning felület használatát.

Tanfolyami díj fizetése (4 részletben):

1. részlet (jelentkezéskor) 25 000 Ft
2. részlet (első tanfolyami napig) 60 000 Ft
3. részlet (30 nap múlva) 60 000 Ft
4.  részlet (30 nap múlva) fennmaradó összeg
jelentkezem

A képzés vezetője

A jógaoktató képzésekre a honlapon található „Jelentkezem” gombbal tudsz a legegyszerűbben feliratkozni. A regisztrációs díjat, amivel a jelentkezésed hivatalossá válik, a stúdiókban személyesen, vagy a honlapon keresztül bankkártyával, illetve átutalással is rendezheted. A teljes díjat az első tanítási napon vagy a tanfolyam kezdetéig kell befizetned, illetve élhetsz részletfizetési lehetőséggel is.

Mennyire mély az anatómiai tudás, amit elvártok, illetve, amit a képzés nyújt?

Mély anatómiai tudást nyújt, viszont nem a klasszikus, hanem a fasciális anatómia van a középpontban. Természetesen előny, ha már tudod az izmok eredését, tapadását, tanultál már anatómiát, de ha ismered az izmok lefutását és funkcióját, akkor is rengeteg újdonságra számíthatsz. Összefoglalva: könnyebb dolgod van, ha már tanultál anatómiát, de akkor is érdemes jönnöd, ha még csak egy abszolút alapszinten (ahogy a legtöbb jógaoktató) vagy anatómiából. A vizsgatapasztalatok alapján biztosan mondhatjuk, hogy a tanfolyam végére el tudod sajátítani az anyagot, és át tudod látni az összefüggéseket.

Mit fogok tudni a tanfolyam végén?

Amire tudásban mindenképpen számíthatsz: fasciális láncok ismerete, az izmokat nem csak elméletedben fogod megismerni, hanem tudni fogod, hogy pontosan hol vannak a testben, ki tudod őket tapintani. Tudni fogod, hogy egy lánc miért felelős, melyek a diszfunkció jelei, és melyek a megoldás lehetőségei. A testolvasást sokat gyakoroljuk, ezzel a testtartást és az izmok állapotát tudod megfogalmazni, és ez alapján manuális és mozgásos kezelést vagy gyakorlatokat adni. Mozgásban is gyakoroljuk a testolvasást, hogy lásd egy komplex mozdulat részleteit, hol sok és hol kevés a mozgás. És természetesen tanulunk minden, láncokhoz kapcsolódó struktúrát.

Mennyire „jógaspecifikus” a képzés? Amit tanulunk, azt a mindennapi életben is lehet hasznosítani, vagy a tananyag kizárólag a jógagyakorlatokra fókuszál?

A tanfolyam áll egy elméleti részből, és egy gyakorlati részből, amelyben vannak jógagyakorlatok és manuális technikák. A elméleti rész nem jógaspecifikus, a manuális technikák sem, inkább a gyakorlatok, de ezeket is tudod használni a jógaórákon kívül. A hallgatói visszajelzések alapján személyi edzőként vagy táncpedagógusként is be tudod építeni ezt a tudást nem jógás mozgásformákba is.

A kurzus inkább terápiás célzatú, vagy a gyakorlást/oktatást helyezi előtérbe, vagy pedig mindkettő egyformán helyet kap a képzésben?

A legpontosabb válasz az, hogy mindkettő. Terápiás abban a tekintetben, hogy az egyensúly helyreállítása és a mozgásfunkció javítása a cél. Viszont nem terápiás abban az értelemben, hogy mozgásszervi betegségek gyógyítása természetesen egy más kompetencia, amelyet egy egyéves képzés alatt nem lehet elsajátítani.

A tanfolyam nagyon hasznos abban, hogy a saját gyakrolásodban és az oktatásodban tudatos legyél, és ne kövess el olyan hibákat, amelyek rövid vagy hosszú távon sérüléséhez vagy egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Emellett külön figyelmet fordítunk a gyakori sérülések és ártalmak elkerülésére, de azt is megtanulod, mi a teendő, ha valaki éppen sérüléssel küzd.

jelentkezem