TRAUMATUDATOS JÓGAOKTATÁS

oktatói továbbképzés

Budapest 2023. november 24-26.

„A modern idegtudomány egyik legvilágosabb tanítása az, hogy az énérzésünk abban gyökerezik, hogy eleven kapcsolatban vagyunk a testünkkel. Ha nem érezzük és értelmezzük a testi érzeteinket, akkor nem ismerjük igazán önmagunkat. Ahhoz, hogy biztonságban navigálhassunk az életben, észlelnünk kell ezeket az érzeteket és reagálnunk kell rájuk.

A jóga nagyszerű eszköznek bizonyult ahhoz, hogy (újra)kapcsolódhassunk a belső világunkkal, s ezáltal gondoskodó, szeretetteljes, érzéki kapcsolatot alakíthassunk ki önmagunkkal.”

– részlet „A test mindent számon tart” c. könyvből

Tanfolyami napok
2023. november  24-26. (péntek délutántól vasárnap délig)
péntek 16:00-20:00
szombat 10:00-16:00
vasárnap 10:00-13:00

Helyszíne: Mandala Jóga Nyugati

A tanfolyam végén a résztvevők Yoga Alliance YACEP tanúsítványt kapnak.

Trauma jelentése a pszichológiában
Lehetséges triggerek egy jógaóra során
Traumatudatos óravezetés
Traumatudatos javítások és igazítások
Traumaválasz felismerése
Biztonságos oktatás csoportban és egyéni órákon
Szupervízió és jógaoktatás

Biztosítsd a helyed előleggel!

Az előleg (15 000 Ft) díjának befizetésével biztosíthatod a helyed a tanfolyamra. A fennmaradó összeget a képzés kezdetéig vagy az első tanítási napon kérjük befizetni.

A teljes képzés ára: 75 000 Ft
(Mandala Oktatói Klubtagoknak 65 000 Ft)

Választhatsz készpénzes, illetve átutalásos fizetési módjaink közül. A fizetéssel kapcsolatos információkat a visszaigazoló e-mailben küldjük el. A díjak tartalmazzák a helyszín és az oktatók díjait, a tananyagot, továbbá az e-learning felület használatát.

„Az embertől mindent el lehet venni, csak egyet nem: azt a végső emberi szabadságjogot, mely szerint eldöntheti, hogyan álljon hozzá az adott körülményekhez.” (Viktor Frankl)

Kognitív és neuropszichológus-jelöltként az emberi érzelmeket, gondolkodást és viselkedést egy sajátos, körülményektől és adottságoktól el nem választható rendszer részeként látom és értelmezem. Szakmai életemben a nemzetközi rendszerek vizsgálatából indultam, majd a kisebb közösségek működésén keresztül jutottam el az egyénig.

Pszichológusi oklevelemet a Szegedi Tudományegyetem MA-képzésen szerzem, eközben a MAKOMP Katatím Imaginatív Pszichoterápia képzésén tanulok. Több, mint tízéves jógaoktatói múltam nemcsak a fizikai test memóriájának megismerését támogatta, de rámutatott arra is, milyen óriási szerepet kaphat a testi-lelki változás támogatásában a gondolkodási és érzelmi sémák átalakítása, megkérdőjelezése.

Három gyereket nevelő anyaként pedig nap mint nap tapasztalom, hogy az öröm, a kölcsönös elfogadás és a bizalom olyan tér, amiben a legnehezebb helyzetekben megjelenő „én” is fejlődni és változni képes. Főként az érzelmi elakadások, a kapcsolódási nehézségek, a trauma utáni felépülés és a testképpel, önértékeléssel kapcsolatos problémák megoldásában tudok segítséget nyújtani.

 

BIO

2022 –               Katatím Imaginatív Pszichoterapeuta képzés (MAKOMP)

2021-2023        Szegedi Tudományegyetem, Kognitív- és neuropszichológia szakirány

2018-2021        Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet, viselkedéselemző

2015-2017        Universität Wien – Fakultät für Psychologie

Jelentkezem!

A képzés vezetője

Braun Anna

pszichológus, jógaoktató

A jógaoktató képzésekre a honlapon található „Jelentkezem” gombbal tudsz a legegyszerűbben feliratkozni. A regisztrációs díjat, amivel a jelentkezésed hivatalossá válik, a stúdiókban személyesen, vagy a honlapon keresztül bankkártyával, illetve átutalással is rendezheted. A teljes díjat az első tanítási napon vagy a tanfolyam kezdetéig kell befizetned, illetve élhetsz részletfizetési lehetőséggel is.

Mennyire mély az anatómiai tudás, amit elvártok, illetve, amit a képzés nyújt?

Mély anatómiai tudást nyújt, viszont nem a klasszikus, hanem a fasciális anatómia van a középpontban. Természetesen előny, ha már tudod az izmok eredését, tapadását, tanultál már anatómiát, de ha ismered az izmok lefutását és funkcióját, akkor is rengeteg újdonságra számíthatsz. Összefoglalva: könnyebb dolgod van, ha már tanultál anatómiát, de akkor is érdemes jönnöd, ha még csak egy abszolút alapszinten (ahogy a legtöbb jógaoktató) vagy anatómiából. A vizsgatapasztalatok alapján biztosan mondhatjuk, hogy a tanfolyam végére el tudod sajátítani az anyagot, és át tudod látni az összefüggéseket.

Mit fogok tudni a tanfolyam végén?

Amire tudásban mindenképpen számíthatsz: fasciális láncok ismerete, az izmokat nem csak elméletedben fogod megismerni, hanem tudni fogod, hogy pontosan hol vannak a testben, ki tudod őket tapintani. Tudni fogod, hogy egy lánc miért felelős, melyek a diszfunkció jelei, és melyek a megoldás lehetőségei. A testolvasást sokat gyakoroljuk, ezzel a testtartást és az izmok állapotát tudod megfogalmazni, és ez alapján manuális és mozgásos kezelést vagy gyakorlatokat adni. Mozgásban is gyakoroljuk a testolvasást, hogy lásd egy komplex mozdulat részleteit, hol sok és hol kevés a mozgás. És természetesen tanulunk minden, láncokhoz kapcsolódó struktúrát.

Mennyire „jógaspecifikus” a képzés? Amit tanulunk, azt a mindennapi életben is lehet hasznosítani, vagy a tananyag kizárólag a jógagyakorlatokra fókuszál?

A tanfolyam áll egy elméleti részből, és egy gyakorlati részből, amelyben vannak jógagyakorlatok és manuális technikák. A elméleti rész nem jógaspecifikus, a manuális technikák sem, inkább a gyakorlatok, de ezeket is tudod használni a jógaórákon kívül. A hallgatói visszajelzések alapján személyi edzőként vagy táncpedagógusként is be tudod építeni ezt a tudást nem jógás mozgásformákba is.

A kurzus inkább terápiás célzatú, vagy a gyakorlást/oktatást helyezi előtérbe, vagy pedig mindkettő egyformán helyet kap a képzésben?

A legpontosabb válasz az, hogy mindkettő. Terápiás abban a tekintetben, hogy az egyensúly helyreállítása és a mozgásfunkció javítása a cél. Viszont nem terápiás abban az értelemben, hogy mozgásszervi betegségek gyógyítása természetesen egy más kompetencia, amelyet egy egyéves képzés alatt nem lehet elsajátítani.

A tanfolyam nagyon hasznos abban, hogy a saját gyakrolásodban és az oktatásodban tudatos legyél, és ne kövess el olyan hibákat, amelyek rövid vagy hosszú távon sérüléséhez vagy egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Emellett külön figyelmet fordítunk a gyakori sérülések és ártalmak elkerülésére, de azt is megtanulod, mi a teendő, ha valaki éppen sérüléssel küzd.

Jelentkezem!