csongi 400

Józsa Csongor

Bambusz Test Projekt

„A sport, a mozgás mindig is fontos része volt az életemnek, közel 25 évet töltöttem különböző harcművészetek tanulásával és tanításával. A japán küzdősportok adták azt a hozzáállást és munkamorált, ami mind a mai napig sokat segít a gyakorlásban és a mindennapi életben.

Nagy váltás volt ezek után a capoeira, mind fizikailag, mind mentálisan: precízen előírt formagyakorlatok helyett a spontaneitás és a kreativitás került előtérbe. Készen kapott technikák és gondosan felépített edzéstervek helyett olyan tanároktól kellett „ellopni” a technikákat, akikkel sokszor nem is beszéltünk közös nyelvet. Emellett hiányoztak bizonyos fizikai képességek is: az akrobatikához szükséges koordináció, a rúgásokhoz és a talajmunkához szükséges specifikus erő és hajlékonyság. Elkezdtem hát olyan tanárokat keresni, akik segíthetnek áthidalni ezeket a problémákat.

Így találtam rá 2009 környékén Ido Portalra, aki egészen egyedülálló módszerrel oktatta a capoeira akrobatikus és talajtechnikáit. Akkoriban kezdett kialakulni a generalista megközelítésű mozgásgyakorlás körüli közösség, azonban én sokáig kicsit kétkedve figyeltem, ahogy Ido és tanítványai a capoeirától és az akrobatikától egyre távolabbi területekre kezdtek „tévedni”. Én csak a spárgáért meg a kézenpörgésekért jöttem, semmi tehetségem a zsonglőrködéshez, a tánchoz meg pláne, igyekeztem minél inkább hazai terepen, komfortzónán belül maradni.

Az igazi szemléletbeli váltást a 2019-es Movement Camp hozta: egy nagy lecke, amit itt kaptam, hogy teljesen rendben van, ha az ember leveszi a szemét a célról és „csak úgy” gyakorol. A gyakorlás kedvéért. A gyakorlás minősége persze nem csökken, de a gyakorlás tárgya vagy célja másodrangúvá válik. (Mint kiderült nem kell tehetség ahhoz, hogy az ember élvezze a zsonglőrködést – vagy ahhoz, hogy tanuljon belőle valami újat.)

Sokat segít persze, ha van egy közösség hasonló gondolkodású emberekkel, ahol mindez megfelelő kontextusba tud kerülni. Ez a fontos darab sokáig hiányzott a kirakósból, úgyhogy hatalmas öröm, hogy csatlakozhattam a Bambusz Test Projekthez.”

 

BIO

1997 ZBK Kempo Karate World Cup – III. hely
2000 American Kenpo Karate European Championship – II. hely
2003 ZBK Kempo 3. kyu
2013 Ido Portal Corset
2014 Yuval Ayalon Handstand Workshop
2015 Capoeira Instrutor (Cordão de Ouro Cangaço)
2016-tól Ido Portal Online Coaching
2017 Ido Portal (Mo)tion
2018 Ido Portal Juggernaut
2019 Ido Portal Movement Camp, European Movement Meeting, Juggernaut