304846755_10224210779832047_7087219676405731022_n

Braun Anna

Hatha jóga, Nőijóga, Astanga

„Amikor először jógáztam, elájultam. Ébredéskor biztos voltam benne, hogy soha többé nem fogok szőnyegre állni. Amikor újra ráálltam, azt gondoltam, semmi ehhez foghatóan izgalmas nem történt velem még korábban. A kettő között több mint tíz év telt el – és a második élmény óta sem kevés. Azt már ebből a két találkozásból megtanultam, hogy a sohák nálam nem működnek. Így minden reggel felteszem a kérdést, vajon ma jógázom-e. És ha igen, miért.

A miértek pedig folyton változnak. Amikor elkezdtem az oktatóképzést, a miértre a harmónia volt a válasz. Amikor befejeztem, az egység. Most az öröm. És minden miért mögött húzódik a hála, hogy létezik és engem is megtalált ez a tökéletesség, ami a jóga, és minden gyakorlásomban ott van a tisztelet az engem tanítók, Németh Gergő, Juhász Sarolta és Pápa Gyöngyvér felé, és azok felé, akik a tradíciót elérhetővé és tanulhatóvá tették számunkra, nyugati elmével és fizikummal élők számára.

Hosszú évek sokféle mozgástapasztalata után az astanga jóga adta meg azt a komplex, szavakra csak hiányosan lefordítható élményt, amire minden lelki és testi porcikám vágyott. Az astangában megtalálom mindazt, amit korábban máshonnan gyűjtögettem össze: a kortárs tánc szabadságát és hajlékonyságát, az úszás mély, ritmikus figyelmét, a futásban fontos állóképességet és kitartást. Megmutatja a határaimat és azt is, hogy teljesen felesleges hozzájuk ragaszkodnom. Megtanítja a fegyelmet, és azt, hogy teljesen felesleges görcsösen, túlszabályozottan élnem. Az astanga gyakorlás számomra több mint önismereti út – a legtapintatosabb önirónia útja. ”

BIO

2012 – Gerincjóga oktatóképzés, Mandala Jógastúdiók
2012- OKJ Fitness Instruktor képzés
2013 – Hatha jóga oktatóképzés (kezdő és haladó), Mandala Jógastúdiók
2016 – Nőijóga oktatóképzés, Mandala Jógastúdiók
2016 – Manju Jois – Astanga második sorozat oktatóképzés

Más irányú képzettségek:

2022 –  Katatím Imaginatív Pszichoterapeuta képzés (MAKOMP)
2021-2023 Szegedi Tudományegyetem, Kognitív- és neuropszichológia szakirány
2018-2021  Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet, viselkedéselemz
2015-2107 Universitaet Wien, Psychologie
2010-2012 – MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia
2002-2008 ELTE ÁJK, politológia szak
2000-2007 Budapesti Corvinus Egyetem, nemzetközi tanulmányok szak

 

Villáminterjú

Ha a jóga a válasz, mi a kérdés?
Anna: Mi az, amivel a legtöbbet tehetek önmagamért és másokért?

Hogy telik egy napod?
Anna: Sokféle napom van. A nap, amit igazán szeretek, úgy telik, hogy reggel gyakorolok, elviszem a kutyát futni, aztán olvasok, írok és tanulok, beszélgetek azokkal, akiknek a véleménye fontos számomra, akiknek a tapasztalatából tanulhatok, majd segítek másoknak fejlődni. Ha ez egy boldog nap, akkor este sokat nevetgélek otthon a kisfiunkkal.

A jógának melyik területével foglalkozol most éppen mélyebben?
Anna: Egyértelműen a légzéssel. Évekig az ászanák érdekeltek, most minden figyelmem a légzésre irányul.

Legtöbbet használd szófordulataid jógaórán?
Anna: „A tested már képes rá, na?” Mondom azt is, hogy „ne felejts el lélegezni”, meg azt, hogy „említettem már ma, hogy bandha?”. De a leggyakrabban szerintem azt mondom, hogy „ez ma csodaszép!”.

Ha már öreg, bölcs jógi lennél, mi lenne a legfontosabb üzeneted?
Anna: Ha már öreg, bölcs jógi lennék, akkor biztosan tudnám a választ! Szerintem azt mondanám, hogy maradj csöndben. Majd ha öreg, vagy/és bölcs jógi leszek, ezt a sort kijavítom 🙂