Varga Mátyás

Gerincjóga | Hatha jóga | Flow
Facebook • Instagram

„Mindig is sportoltam, sokféle mozgásformát és módszert kipróbáltam. Gyakoroltam többek közt a szertornát és saját testsúlyos edzést is. A jóga akkor lépett be az életembe amikor agykontrollal és meditációval kezdtem el foglalkozni.

Éreztem, hogy a jógában a mozgás egy mélyebb tudatossággal kapcsolódik – ezt a mai napig így gondolom. A jóga egy olyan út, ahol folyamatosan van mit tanulni, rengeteg tudás rejlik a gyakorlásban. Számomra a gyakorlás és a tapasztalat tanítja a legtöbbet.

Önismeret – ha egy szóval kéne leírnom, hogy számomra mi a jóga, ez lenne az. A jóga nem egy kötött, merev út. Minél többet tapasztalok, annál inkább egy felszabadult, kreatív minőség kerül felszínre. A jóga gyakorlása és oktatása mindig inspirációval tölt el. Számomra ez egy művészet, amiben önmagunkhoz kerülünk egyre közelebb. Bármilyen motivációval is gyakorlunk, a jóga mindig segít.”

BIO

2015 Fitness Company Alapfokú jógaoktatói képzés
2018 Gerincjóga oktatóképzés (Mandala Jógastúdiók)
2019 Gerincjóga haladó oktatóképzés (Mandala Jógastúdiók)
2019 Flow jóga oktatóképzés (Mandala Jógastúdiók)
2019 Mobility – Gerincjóga oktatói továbbképzés (Mandala Jógastúdiók)
2019 Hatha jóga oktatóképzés (Mandala Jógastúdiók)
2020 OKJ Fitness Instruktor (Mandala Jógastúdiók)

VILLÁMINTERJÚ

Ha a jóga a válasz, mi a kérdés?
Matyi: Miben lehet a legtöbbet tanulni önmagunkról?

Hogy telik egy napod?
Matyi: Reggel meditálok, a nap folyamán jógával, mozgással és művészetekkel foglalkozok, este pedig órát tartok vagy épp én megyek órára.

A jógának melyik területével foglalkozol most éppen mélyebben?
Matyi: Fizikai gyakorlás szempontjából jelenleg a modern irányzatokban mélyedek el jobban. Azt tapasztalom hogy a fejlődés együtt jár a határok kiterjesztésével és ahogy tisztelem és gyakorlom a tradicionális gyakorlatokat, úgy tanulom és gyakorlom az új, modern módszereket egyaránt.

Másrészről ott a meditáció, ami ugyanolyan szerves részét képezi a napomnak mint a fizikai gyakorlás. A kettő számomra nemigazán elválasztható. Mindkettő önmagunk megismeréséhez vezet.

Legtöbbet használd szófordulataid jógaórán?
Matyi: A jóérzés határain belül mozogj. Lélegezz.

Ha már öreg, bölcs jógi lennél, mi lenne a legfontosabb üzeneted?
Matyi: Maradj nyitott, maradj kíváncsi. 🙂