Astanga

Az astanga vinyásza jóga a hatha jóga egyik irányzata, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik azokat a mozgással (vinyásza), a légzéssel (uddzsájí pránájáma), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése).

Az astanga jóga alapítója Pattabhi Jois volt, akinek legidősebb fia, Manju, minden évben vendégünk egy hétre, amikor workshopokat és astanga oktatóképzést tart.

Sorozatok

Az astanga jóga első sorozatának szankszrit neve Jóga Csikitsza, azaz jógaterápia. Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, a szervezet tisztítása. A második sorozat, a Nádi Sódana az idegrendszer egyensúlyát állítja helyre, míg a haladó sorozat, a Sztíra Bága, az elme működését stabilizálja.

Óratípusok

Nyitott óra – Az astanga egy összetett irányzat, ezért mi szeretjük személyre szabottan oktatni. A nyitott astanga órák éppen erre adnak lehetőséget: kezdők és haladók együtt gyakorolnak, aki ismeri a sorozatot mysore stílusban (önállóan) gyakorol, kezdőknek pedig mindig részletesen, lépésről lépésre vezetjük a gyakorlást. A nagyobb létszámú nyitott órákon gyakran két oktatóval találkozhatsz, egyik oktató a haladóbbaknak segít, a másik pedig a kezdőknek mutatja a gyakorlatokat.

Mysore stílusú óra – Az astanga vinyásza jóga tradicionális gyakorlási módja. Minden gyakorló a saját ütemében végzi a gyakorlatsort, az oktató mindenkinek személyesen segít, ahol szükség van rá. Azoknak ajánljuk, akik már egy ideje gyakorolnak és nagyjából ismerik az ászanák sorrendjét.

Astanga Start! – Kifejezetten kezdő gyakorlóknak szóló minitanfolyam, részletesebb instrukciókkal és magyarázatokkal. Mindenki egy ritmusban halad az oktatóval, a cél a rendszeres gyakorlás megalapozása.

Vezetett astanga – Ez is tradicionális gyakorlási módja az astangának, a célja a helyes ritmus, légzés és koncentráció elsajátítása. Középhaladóknak ajánljuk, akik legalább a navászanáig (csónak tartásig) gyakorolják az első sorozatot. Órarendi vezetett óránk jelenleg nincs, de egy évben több vezetett gyakorlást tartunk.